Zsibbadások


Ha előfordult már, hogy ülés közben zsibbadt a lába, vagy úgy érezte, mintha a karját tűvel szurkálnák, érdemes utána járnia ennek a problémának. Sajnos előfordulhat, hogy a kellemetlen tünet mögött porckorongsérv zsibbadások, amely időben történő kezeléssel zsibbadások jól karbantartható, ha viszont elhanyagolják, akkor előfordulhat, hogy már csak műtéttel orvosolható.

Arnold Dénes Arnold, a Fájdalomközpont fájdalomcsillapítás specialistája az állapot kialakulásáról és kezelési módszereiről beszélt.

Mi válthatja ki a zsibbadást?

Így alakul ki a porckorongsérv A gerincoszlopot csigolyák alkotják, melyek közt rugalmas kollagénnel teli porckorongok húzódnak, valamint szalagok, zsibbadások támasztják és erősítik. A porcos gyűrűk szerepe egyrészt, hogy levegyék a terhet zsibbadások csigolyákról, másrészt, hogy segítsék, a gerinc mozgását.

A porckorongok középső kocsonyás állományból, valamint az azt körbe vevő rostos gyűrűből állnak. Ha ez a rostos gyűrű rugalmatlanná válik, akkor könnyebben szakad, ilyenkor a kocsonyás anyag kicsúszik a csigolyák közül és átszakítja az őt körülvevő rostos burkot.

zsibbadások

Ebben az esetben beszélhetünk porckorongsérvről discus hernia. Ha nem szakad, de kitüremkedik, kiboltosulás prolapsus, protrusio a diagnózis.

Így alakul ki a porckorongsérv

Zsibbadások kezdetben semmilyen panaszt nem okoz, ám ha ez az anyag a gerincidegeket is eléri, az kellemetlenséggel, fájdalommal jár.

Mi okozhatja?

 1. Fürdők izületi fájdalmakhoz
 2. Alagútszindróma 7 oka, 3 tünete, 6 kezelési módja [teljes útmutató]
 3. A deformált osteoarthritis kezelésének módszerei
 4. Zsibbad a kezem: mi a bajom? - EgészségKalauz
 5. Zsibbadás - Neurológiai Központ
 6. Sínbe rakás alagútszindróma kezelésére Ha a betegséget időben felismerték, a műtét nélküli kezelések is meghozhatják a gyógyulást.
 7. Наконец Нуматака спросил: - Где ключ .

A rendszeres hajolgatás, a túl sok ülés, valamint a nyak esetében a túl sok telefon-nézegetés, amit "sms-nyaknak" is neveznek, a helytelen testtartás mind-mind növelik a gerincoszlopra nehezedő nyomást, vagyis a csigolyák zsibbadások lévő porcok és szalagok terhelését. Nagyban hozzájárul zsibbadások panaszok kialakulásához, ha helytelen életmódot folytatunk, zsibbadások plusz súllyal küzdünk, és zsibbadások mozgunk.

Lábzsibbadás, kézzsibbadás — mi állhat mögötte?

A porckorong-elváltozások általában az idősebb korosztályt érintik, de az ülő életmód elterjedésével már fiatal korban zsibbadások komoly panaszokat okozhatnak. A kor előrehaladtával ugyanis a kocsonyás mag víztartalma fokozatosan csökken, melynek következtében a porckorongok veszítenek rugalmasságukból, magasságukból.

Hogyan kezelhető a zsibbadás?

Zsibbadások esetekben okozhatja csontritkulásfertőzés, vagy daganat is. A zsibbadás a porckorongsérv egyik tünete lehet A zsibbadást a betegek általában úgy írják le, mintha a bőrt sok apró tűvel szurkálnák, vagy mintha hangyák szaladgálnának alatta.

Leggyakrabban a kéz- és lábujjaknál, a talpnál, a tenyérnél, vagy a comb belső oldalán jelentkezik. Ez az elváltozást a zsibbadáson kívül láb- illetve kar fájdalom, reflexkiesés kísérheti, és a tünetek fokozódhatnak köhögéskor illetve tüsszentéskor" zsibbadások magyarázza a fájdalomspecialista.

Alagútszindróma áttekintés

A derékfájdalom vagy a lumbágó kiváltó okai hasonlóak. Olvasson tovább!

zsibbadások

A fájdalmat nem elnyomni, hanem megszüntetni kell Mivel ez az érzés igen fájdalmas, kellemetlen, sőt az idő előrehaladtával egyre fokozódik akár nyugalmi helyzetben is, érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni a panaszokkal.

A probléma kezelése összetett feladat.

Zsibbadás Szerző: dr. Babai László Létrehozva: A zsibbadás okai között számos olyat találunk, mely ártalmatlan, hirtelen alakul ki és magától el is múlik, de zsibbadás kialakulhat az idegek gyulladása miatt is, melynek hátterében súlyos neurológiai betegség is állhat.

A pontos diagnózis megállapítása után első lépés mindig az aktív fájdalomcsillapításamely egy speciális hatóanyagokból álló célzott, szteroid mentes injekciós kezelés, amely gyors és hatékony megoldást nyúlt mind a gyulladáscsökkentésében, mind a mozgáskorlátozottság megszüntetésében. Ezt a terápiát az érintett terület körül helyileg, a fájdalom forrásánál alkalmazunk, intenzíven, egyben zsibbadások távon támogatva a regenerációt.

 • Ízületi fájdalom szunyókálás után
 • Zsibbadás tünetei és kezelése - HáziPatika
 • Zsibbadás - Mi okozhatja?
 • Módosítva:
 • Ujjzsibbadás Mi válthatja ki a zsibbadást?
 • Ízületi balneológiai kezelés
 • Zsibbad a karja vagy a lába? Ez lehet az oka! - EgészségKalauz

A fájdalom és gyulladás csökkentése után kezdjük el fokozatos terheléssel az egyénre szabott funkcionális gyógytornát, szakképzett gyógytornász segítségével. A gerincsérv aktív terápiájában a mozgásnak kiemelt szerepe van.

zsibbadások

A gerinc tartóizmainak erősítése, a mobilizálás, a testtartás korrekciója, a gerinc statikai-dinamikai egyensúlyának megteremtése képezi a terápia alapját.